Kenkien paha haju

Kaikkien kengät haisevat joskus. Toiset kengät haisevat enemmän kuin toiset, joten koetan avata syitä tähän.

Syyllisenä mikrobit

Pääsyy kenkien pahaan hajuun on Martti Mikrobi ja sen miljoonat kengässä asuvat kaverit. Niille kengät ovat mitä parhain koti, sillä niiden sisässä vallitsee viidakkomaisen kostea ja kuuma ilmasto. Jalka tuottaa kenkään lämpöä ja kosteutta sekä tuo ruokaa, esimerkiksi kuollutta ihoa ja talia. Bakteerit kukoistavat tällaisissa olosuhteissa.

Kenkien hengittävyys vaikuttaa hajuun. Mitä hengittävämmät kengät sen epätodennäköisemmin ne haisevat. Kääntäen se tarkoittaa, että keinonahkaiset, muoviset kengät ovat pahimpia haisijoita. Kosteus ei pääse ulos muualta kuin kengän suusta kävelyn aikana (jalka liikuttaa ilmaa) eli istumatyössä ilma kengän sisällä ei juurikaan vaihdu. Reiät kenkien pinnassa (esim Crocs) helpottavat hieman.

Nykyaikaiset urheilukengät ovat yleensä erinomaisesti hengittäviä, mutta niihin hikoillaan enemmän kuin kävelykenkiin.

Ennaltaehkäisy

Bakteerit siis tarvitsevat kolmea asiaa haistakseen; lämpöä, kosteutta ja ruokaa. Kohdistamalla ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä näihin olosuhteisiin pystyt pitämään kenkäsi tuoksuttomina.

  1. Jalkahygienia. Pese jalat kunnolla ja kuivaa ne huolellisesti. Muista myös varpaidenvälit (etenkin kuivatessa tärkeää). Jos hikoilu on paha ongelma niin apteekista saa hapanta pH 5,5 pesunestettä, joka säilyttää ihon oman bakteerivastustuskyvyn.
  2. Sukat. Vaihda sukat päivittäin puhtaisiin. Käytä luonnonkuituisia, hengittäviä sukkia.
  3. Anna kenkien kuivaa. Optimitilanne olisi jos kenkäparisi voisi levätä kokonaisen vuorokauden ennen seuraavaa käyttöä. Tällöin kosteus ehtisi haihtua kengästä.

Puhtaat jalat ovat paras ase hajuja vastaan.

Hajunpoistokikkoja kenkiin

Suutareilta ja kenkäkaupoista saa muutamia aineita, joilla hajunaiheuttajia voi poistaa. 

Esimerkiksi Collonil hajunpoistaja on tehokas poistamaan hajuja. Se ei siis ole deodorantti. Erilaiset kenkädeodorantit toimivat vain kuivaan kenkään ruiskutettuna. 

Pesukonetta en suosittele kenkien pesuun, sillä pohjan liimaukset eivät koneen rynkytystä/pesuaineita kestä. Jos välttämättä haluat kengät koneeseen laittaa niin pistä ne tyynyliinan sisään ja lämpötilaksi vain 30 astetta. Käsipesuohjelma. Anna kuivaa itsestään, älä laita patterille.

Puiset lepolestit, erityisesti setristä valmistetut, imevät kosteuden itseensä. Setri myös neutraloi hajua. Laita lestit kenkiin kotiin saavuttuasi niin ne pitävät kengän ryhdissään.
Voit laittaa kissanhiekkaa sukkaan tai muuhun kangaspussiin ja pistää sen kenkien sisään imemään kosteutta.

Pakastimen pitäisi tappaa bakteerit yön yli, mutta asiakaspalautteen perusteella tämä konsti ei toimi. Toisaalta se on aika helppo kokeilla eikä vahingoita kenkiä. Ehkä talvella -30°C toimii?

Otsonointikäsittely on tehokas tapa poistaa hajuja kengistä ja vaatteista. Suutarimestari Villellä käsittely kestää noin tunnin ja samaan aikaan voidaan käsitellä noin muovikassillinen kenkiä ja vaatteita. Edelliseen liikkeeseen on tullut kourallinen asiakkaita, joille lääkäri oli suositellut otsonointia jalkasienen tappamiseen kengistä.

Hyvää jalkahygieniaa hajujen estämisessä ei voi tarpeeksi korostaa.

Tässä muutamia tuotteita hajujen poistoon:

Sanitizer Home on desifioiva suihke, jota voi suihkuttaa kenkien sisään bakteereja tappamaan.

Deo Active pohjallisissa on aktiivihiiltä ja biosidejä, jotka tappavat bakteereja.

Carbon Hajunpoistaja on tehokas neutraloimaan hajuja.

2 kommenttia artikkeliin “Kenkien paha haju

  1. Pakastaminen ei toimi hajujen poistajana, koska pakkanen ei tapa vaan säilöö bakteerit. Ne heräävät taas horroksestaan, kun lämpötila nousee sopivaksi, ja jatkavat lisääntymistä.

    Kuivuus, auringonvalo ja riittävän kova kuumentaminen puolestaan tappavat bakteereita.

    Lähde: https://yle.fi/a/3-6005255

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *